Croatian(HR)Italian - ItalyEnglish (United Kingdom)
Logo ŠCV   Grad Turisticka zajednica KK Zadar Zracna luka
FIMBA WORLD LEAGUE ZADAR 2015. PDF Ispis E-mail

 

ZADAR 2015 FIMBA WORLD LEAGUE | DVORANA KREŠIMIRA ĆOSIĆA |

                                             11.04.-16.04.2015.

 

 

FIMBA (Svjetska federacija košarkaških veterana i veteranki) i SPORT EVENT organizira FIMBA WORLD LEAGUE ZADAR 2015. – Svjetsku ligu košarkaških veterana i veteranki koja će se održati od 11.04. do 16.04.2015. u Zadru.

 

FIMBA pokret veteranske košarke, poznate i po terminu Maxibasketball pod organizacijom započeo je 1969 u Argentini, a 1978. održano je prvo veliko natjecanje kao prvenstvo Južne Amerike. Tijekom protekla četiri desetljeća održana su brojna Svjetska i europska prvenstva, panameričke i centralno američke igre te svjetske lige koje privlače i dovode nekoliko tisuća košarkaša i košarkašica među kojima su brojne nekadašnje svjetske zvijezde.

 

Tako će se i turnir u Zadru odigrati uz podršku i sudjelovanje ambasadora turnira, redom slavnih košarkaša i reprezentativca:

STOJKO VRANKOVIĆ – CRO.  

(Boston Celtics, Minnesota Timberwolves, Panathinaikos, Fortitudo, Zadar)

DINO RAĐA – CRO. 

(Boston Celtics, Jugoplastika, Panathinaikos, Olympiacos, Zadar)

DORON JAMCHY – ISR. (Maccabi Tel Aviv)

GREGOR FUČKA – ITA. (Barcelona,Teamsystem Bologna, Stefanel Milano) 

 

Svjetska liga veterana je prema svom značenju i zahtjevnosti organizacije identična organizaciji seniorskog svjetskog ili europskog prvenstva.

 

Sve utakmice će se igrati u dvorani Krešimir Ćosić, na svih pet raspoloživih terena. U pet dana turnira biti će odigrano preko dvjesto utakmica.

 

Sudionici nastupaju u nekoliko dobnih kategorija za žene i muškarce:

M35+M45+M50+M55+

W30+W35+W45+

 

Za vrijeme trajanja FIMBA WORLD LEAGUE ZADAR 2015. u Zadru održat će se

II. FIMBA CONGRESS na koji dolaze košarkaški delegati i sportski djelatnici iz preko 30 zemalja svijeta. 

TKO DOLAZI U ZADAR

Sudionici svjetske lige u Zadru redom su bivši sportaši i danas uspješni ljudi na mnogim područjima, gospodarstvenici, znanosti, politike, medicine itd....

Manifestacije ovog tipa započinje svečanim otvaranjem i predstavljanjem nacija. Mnoga prvenstva su otvarali razni visoki dužnosnici, predsjednici država, gradonačelnici, poput českog predsjednika Vaclava Klausa, litvanskog predsjednika Valdasa Adamkusa, guvernerice brazilske države Rio Grande do norte Rosalba Ciarlini, među kojima su neki i sami bili sudionici natjecanja.

U Zadar dolaze sportaši, turisti iz raznih zemalja svijeta. Trenutno je prijavljeno 50 momčadi iz preko dvadesetak zemalja, među kojima su: (Rusija, Čile, Njemačka, Brazil, Latvija, Litva, Ukrajna, Gruzija, Švedska, Austrija, Kolumbija, Italija, Argentina, Bugarska, Srbija, BiH, Moldavija, Nigerija, USA, Japan, Slovačka, Hrvatska, Crna Gora....)

 

ORGANIZATOR

Organizator natjecanja je zadarska tvrtka Sport Event, agencija za sportski menadžment koja je prošle godine realizirala uspješni euroligaški turnir  Zadar Basketball Tournament, zajedno g. Tončijem Vanjakom, članom predsjedništva FIMBE koji je lobirao da Zadar dobije domaćinstvo iako se u pravilu, natjecanja  održavaju u milijunskim gradovima. 

KORISTI ZA ZADAR

Početkom turnira, kalendarski započinje i turistička predsezona. Organizator  dovodi oko 800 sudionika koji će tjedan dana boraviti u Zadru. Ovakav tip manifestacije direktno pomaže popunjavanju hotelskih kapaciteta u predsezoni, a kako je riječ o posjetiocima visoke platežne moći pomaže i ugostiteljima i ostalim turističkim djelatnicima jer su programom predviđene zabavne aktivnosti, razgledavanje.

 

Više informacija: www.maxibasketballzadar2015.com

 

 

 

Ažurirano Srijeda, 25 Veljača 2015 08:43